kawa do ekspresu arabica

Zwykło się myśleć, że jeżeli korzystna kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak niezmiernie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma totalnie różnorodne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie podobne, to jednakże się różnią.
Kawa Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest w większości wypadków poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita nieomal przez cały rok i lubi ciepło, wobec tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najważniejsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednakże co istotne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją łączyć z aromatami, w następstwie tego niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać wnikliwie skład towaru, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko dodatkiem.